Page Loader

Vodič pri kupnji nekretnine

Vodič pri kupnji nekretnine

  1. Savjet: ODABRATI AGENCIJU S PODRUČJA GDJE ŽELITE KUPITI NEKRETNINU

Lokalna agencija svakako ima najbolji uvid u ponudu nekretnina i dobro poznaje lokalno stanovništvo te na taj način može pružiti puno više informacija nego agencija iz druge županije. Na sastanku u agenciji možete dobiti kompletnu informaciju o nekretninama i tako uštedjeti vrijeme koje biste inače potrošili na obilazak neadekvatnih nekretnina. Agencija ima široku ponudu, ali i provjerenu dokumentaciju za nekretnine koje nudi. Kod odabira agencije potrebno je obratiti pozornost da to bude licencirana agencija koja je upisana u registar posrednika pri HGK, kao i na to da ima ugovorenu policu osiguranja, te na taj način daje potpunu pravnu sigurnost.

  1. Savjet: PRIPREMITI SVOJU VLASTITU FINANCIJSKU KONSTRUKCIJU

Prije nego se odlučite na kupnju potrebno je da odredite vaše financijske mogućnosti. Ukoliko se odlučite na kupnju putem kredita potrebno je obaviti preliminarni razgovor u banci gdje ćete dogovoriti osnovne uvjete kreditiranja. Svakako je potrebno računati na sve dodatne troškove koje biste mogli imati ako se odlučite na kupnju kreditom (obrada kredita koja ovisi o banci, solemnizacija ugovora o kreditu, izrada procjene vrijednosti nekretnine i eventualno neke dodatne izjave ako ih banka traži).

  1. Savjet: NE GUBITI NADU AKO ODMAH NISTE NAŠLI SVOJU NEKRETNINU

Naša je preporuka da se u ovaj proces ne upuštate bez posrednika jer uz pomoć profesionalaca, koji su upoznati s ponudom na tržištu kao i s procedurom kupovine, ova faza će za vas biti manje stresna i lakša. Posrednici su tu i da vas pravno zaštite i budu uz vas kroz čitav proces. Bitno je da definirate nekoliko stvari:

• LOKACIJA – Ovo je stvar osobnog izbora, ali često najvažniji kriterij za kupnju nekretnine. Infrastruktura, prometna povezanost, okruženje, sadržaji, sve su to kriteriji koji utječu na odluku o kupovini nekretnine,

• RASPORED – Raspored i veličina prostorija u stanu trebaju biti prilagođeni vašim potrebama,

• POZICIJA – Orijentacija i katnost. O tome ovisi koliko će stan imati svjetla, pogled, buku, i

• ODNOS KVALITETA/CIJENA – Potrebno je obratiti pozornost na odnos cijene i kvalitete, odnosno možete li za cijenu koju dajete dobiti kvalitetu, odnosno što je najbolje što se može dobiti za novac kojim raspolažete.

  1. Savjet: DATI PONUDU

Kada pronađete nekretninu koja vam se sviđa i koju ste spremni kupiti, a ukoliko niste spremni prihvatiti traženu cijenu, možete dati svoju pisanu ponudu. Agent će istu prenijeti vlasniku i ispregovarati najbolju moguću cijenu.

  1. Savjet: PAZITI DA PONUDA KOJU DAJETE JE ZA VAS REALNA I IZVEDIVA

Kada se obje strane dogovore oko cijene potrebno je pripremiti predugovor/ugovor . Nakon usuglašavnja ugovora, dogovara se termin potpisa.

  1. Savjet: POTPIS KUPOPRODAJNOG UGOVORA I OVJERA KOD JAVNOG BILJEŽNIKA

Potpis predugovora/ugovora se događa kad se dogovore i potvrde svi uvjeti. Potpisom istog i isplatom kapare (uobičajeni iznos je 10% od prodajne cijene) na račun prodavatelja, započinje kupoprodajni proces. Ukoliko se nekretnina kupuje kreditom, potpisani predugovor se dostavlja u banku, kao i procjena nekretnine i ostala prateća dokumentacija. Nakon odobrenja kredita od strane banke, solemnizacije kod javnog bilježnika, te potpisa kupoprodajnog ugovora potrebno je upisati hipoteku u zemljišnim knjigama. Nakon upisa, banka isplaćuje kredit.

  1. Savjet: ODMAH PODNIJETI ZAHTJEV ZA UKNJIŽBOM PRAVA VLASNIŠTVA VEĆ KOD JAVNOG BILJEŽNIKA

Pravo vlasništva nad nekretninom stječe se upisom u zemljišne knjige na temelju kupoprodajnog ugovora. Prijedlog se podnosi zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda nadležnog prema mjestu u kojem se nekretnina nalazi osobno ili se on odmah podnosi od strane javnog bilježnika. Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj iznosi 3%, te je obveza javnog bilježnika da ga prijavi.

  1. Savjet: KOD PRIMOPREDAJE NEKRETNINE NAPRAVITI PRIMOPREDAJNI ZAPISNIK

Nakon što je novac doznačen na račun vlasnika, on će vam predati ključeve. Agent će vam pomoći napraviti primopredaju te sastaviti primopredajni zapisnik u kojem će se evidentirati stanje brojila, pomoću kojeg će se prebaciti režije na ime novog vlasnika.